Telefon/Fax: 0230.543333
Program de lucru: 8-16
e-mail: mbacescu@yahoo.com

Exercițiul financiar Erasmus+ 2021-2027 – o nouă provocare pentru Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni. Premieră în pleiada de proiecte a Școlii europene

Începând cu data de 01.04.2022, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni este partener într-o nouă colaborare Erasmus+, Acțiunea cheie 2 – Parteneriate de mică anvergură în domeniul Formare profesională-VET. Proiectul se numește CHEF (Cooking witH Waste Food) – CHEF-Să gătim cu ajutorul alimentelor reziduale și va fi implementat timp de 19 luni, din aprilie 2022 până în noiembrie 2023. Coordonatorul proiectului este ONG-ul Soluzioni SRL din Napoli, Italia, iar al treilea partener este liceul I P S E O A «Duca di Buonvicino», de asemenea din Napoli, Italia.

Parteneriatul își propune să promoveze mediul înconjurător și să lupte împotriva schimbărilor climatice, prin dezvoltarea la participanți a competențelor ecologice și a celor de gătit fără risipă. Forța motrice a proiectului este formarea de specialiști VET  care vor instrui elevii pentru a deveni bucătari ecologici și care vor putea transfera abilitățile, tehnicile și competențele lor ecologice și altor beneficiari. Proiectul oferă parteneriatului, compus din furnizori VET, posibilitatea de a începe un proces transnațional de creștere a cunoștințelor, abilităților și competențelor într-un sector foarte atractiv, cum este alimentația durabilă, prin întâmpinarea nevoii de perfecţionare şi de pregătire calificată. capabilă să deschidă noi oportunităţi de carieră.

Proiectul va avea ca rezultate:

 • 3 cursuri de formare cu un total de peste 120 de ore în domeniul culinar ecologic

       Aproximativ 20 de profesori VET și 50 de elevi VET formați cu competențe ecologice și inovatoare

 • 3 Ghiduri de introducere în alimentația sănătoasă în limbile română, italiană și engleză
 • Un website al proiectului pentru managementul și materialul didactic al cursului în italiană, română și engleză
 • Publicarea unei cărți cu rețete sustenabile bazate pe bucătăria italiană și românească
 • Creșterea capacității de inserție pe piața muncii din Europa a elevilor VET
 • Dezvoltarea abilităților de management al proiectelor europene la parteneri

Proiectul va promova și sprijini dezvoltarea la cele două grupuri țintă identificate (profesori și elevi  VET) de competențe și aptitudini culinare legate de capacitatea de a economisi energie, a reduce risipa de materii prime și a folosi produse organice, cu eticheta de calitate,  care nu necesită transport de la materia primă până la obținerea produsului finit sau produse locale. De asemenea, va include participanții cu mai puține oportunități din cauza sexului, vârstei și  statutului socio-economic sensibil pentru a reduce riscul de excluziune socială și pentru a oferi oportunități de angajare și va îmbunătăți abilitățile transversale în designul și managementul proiectelor complexe pentru a oferi o dimensiune europeană celor trei organizații participante, două dintre care depun pentru prima dată o propunere de parteneriat de cooperare VET pentru programul Erasmus+

Proiectul face parte din prioritatea orizontală „Mediu și schimbări climatice”, își propune să susțină conștientizarea problemelor legate de mediu și schimbările climatice, precum și dezvoltarea competențelor ecologice. Acesta răspunde, de asemenea, priorității suplimentare „Adaptarea educației și formării profesionale inițiale la nevoile pieței muncii”, deoarece sprijină furnizorii VET în adaptarea propriei oferte de formare la tranziția verde.

Cu o bogată experiență internațională în domeniul implementării de proiecte europene (în exercițiul financiar 2013-2020 s-au depus un număr semnificativ de aplicații pe diverse acțiuni cheie din programul Erasmus+, cu obținerea finanțării pentru 16 proiecte (pe liniile KA101, KA102, K201, K219 si K229), instituția debutează prin acest proiect în domeniul parteneriatelor strategice în domeniul VET.

Astfel, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni își asumă încă o dată creșterea calității actului didactic în general, prin punerea în valoare a experiențelor profesionale proprii, într-o colaborare armonioasă permanentă cu toți actorii implicați în procesul educativ, așa cum prevede Viziunea și Misiunea organizației.

Prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, coordonator proiect

Opinia cititorilor noştri

  Căutare în site:

  Video Prezentarea Şcolii

  ECDL

  PROIECTE ERASMUS+

  2016-1-RO01-KA102-024201

  SISTEMUL DE CALITATE IN HOTELURILE DIN EUROPA
  https://sistemuldecalitateinhoteluri.blogspot.com/

  Comentarii recente:

   Codul de onoare GENIUS