Telefon/Fax: 0230.543333
Program de lucru: 8-16
e-mail: mbacescu@yahoo.com
Home » Acasă » Programe europene » LLP » Comenius » … Și povestea noastră continuă !

In perioada 20 aprilie – 8 mai 2015 cei 10 elevi  implicați în proiectul bilateral Comenius cu titlul ,Viața noastră ca o poveste,, , însoțiți de 3 profesori, au participat la mobilitatea desfășurată în școala partener, Liceul Vocațional din Farkadona Grecia. În prima zi, am fost întâmpinați cu urări în limba română, dovadă că mobilitatea elevilor greci în Romania desfășurată anul trecut,  a fost eficientă.

Programul a fost extrem de diversificat, oferind elevilor posibilitatea să învețe să comunice în limba greacă, să-și consolideze competențele de comunicare în limba engleză, să cunoască activitatea școlară a colegilor greci, să-și imbogățească cunoștințele de istorie, geografie vizitând multe obiective și muzee, să cunoască modul de viață a familiilor din Farkadona. În școală am participat la lecții de matematică, geografie, chimie, limba engleză, mecanică și am asistat la activități in laboratorul  de tehnologie a alimentelor unde elevii greci, sub coordonarea profesorilor ingineri    ne-au prezentat tehnologia fabricării gemului din fructe sau morcov și apoi au făcut clătite.

Am vizitat și alte licee din Farkadona și Trikala unde am interacționat cu elevi și profesori dornici să ne cunoască.

Găzduiți in familiile elevilor greci, elevii români au fost primiți cu amabilitate și  implicați direct în toate activitățile acestora. Apreciem in mod deosebit grija și amabilitatea cu care au fost tratați in familii elevii noștri, deopotrivă de către părinți și copiii lor. Am învățat că ospitalitatea și omenia nu au granițe !

Am fost primiți cu multă amabilitate la Primăria localității Farkadona unde am discutat cu domnul primar și o parte din consilierii locali, înțelegând că și municipalitatea din Grecia se implică în viața școlii și acordă o mare atenție educației și cooperării la nivel european.

În vizitele de studiu efectuate,  am aflat foarte multe lucruri despre  istoria Greciei și și cultura acestui popor mult încercat în diverse etape ale existenței sale . Acropole cu templul Parthenon la Atena, Muzeul de arheologie, Turnul Alb la Thesaloniki, Moscheia din Trikala, Vestita zonă a mănăstitilor din Meteora, Casa în care a locuit Ali Pașa , sunt doar câteva din lecțiile de istorie –live.

Am avut ocazia să observăm elementele specifice ale reliefului, țărmul și mările care înconjură acestă țară, să admirăm minunatele priveliști dominate de măreția muntelui Olimp.

În timpul celor 3 săptămâni petrecute la Farkadona, am avut ocazia să întâlnim oameni minunați, să constatăm că avem multe elemente în comun dar să înțelegem și ce inseamnă multiculturalitate. Am cunoscut mulți români care s-au stabilit în Grecia și care s-au bucurat să ne întâlnească, unii chiar să se implice în proiectul nostru  și chiar să ne prezinte poveștile lor de viață și le mulțumim pentru asta.  Am întâlnit și cetățeni greci care au urmat facultatea în România și care   și-au amintit cu plăcere limba română și multe locuri în care au trăit 4,5,6 ani.

Această șansă oferită elevilor participanți, a însemnat foarte multe experințe noi, cunoașterea unei noi limbi europene, noi relații , noi prieteni.  Am învățat împreună, ne-am bucurat împreună de momente deosebite, am învățat că suntem diferiți dar că putem trăi impreună , fiecare cu povestea lui de viață.

… Și cu siguranață povestea va continua, pentru că întreaga experință acumulată o vom purta în suflet, vom comunica în continuare cu toți elevii și profesorii greci iar noi,  profesorii coordonatori,  vom povesti multor generații de elevi ceea ce am tărit, învățat în cei doi ani de proiect.

Pentru mai multe detalii despre activitățile proiectului, vă invităm să accesați pagina de Facebook   https://www.facebook.com/groups/637786322933653/

La revedere Grecia ! Bun venit Europa!

Prof. coordonator, Magda Grigoraș

 

The most available way something it was and is necessary to get purchase online. The same history and with levitra online can be told that it not an exception to the rules. Rules it only restriction for actions and restrictions shouldn’t be. Because with them becomes it much more difficult to live.

Leave a Reply