Telefon/Fax: 0230.543333
Program de lucru: 8-16
e-mail: mbacescu@yahoo.com
Home » Acasă » Mănăstirea Putna – la noi și la ei acasă (Conferinţă şi Excursie de documentare)

Mănăstirea Putna – la noi și la ei acasă

La noi acasă …

Conferinţa cu tema SFINŢII ÎNCHISORILOR

 După zile de documentare  și de vizionare de filme documentare despre istoria poporului român din perioada comunistă, elevii claselor a IX-a şi a X-a (specializarea filologie), de la Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, au fost profund impresionaţi de conferinţa cu tema SFINŢII ÎNCHISORILOR, unde au avut plăcerea să-l aibă în mijlocul lor, în Centrul de Documentare și Informare,  pe părintele protosinghel Teofan POPESCU de la Mănăstirea Putna.

Cu acest prilej, elevii  au cunoscut faptul că înaintaşii noştri nu au fost îngenuncheaţi de comunismul ateu. Totodată, au fost impresinați de personalitatea sfinților martiri care au pătimit ani de zile în temniţele comuniste, având în suflet o necuprinsă dragoste de neam şi ţară, care au răbdat chinuri la care au fost supuși cu vitejie şi credinţă în Dumnezeu. La sfărșitul conferinței, părintele a împărțit tuturor celor prezenți (elevi și profesori): revista Cuvinte pentru tineri” (nr. VI/ 2013) și CD-ul:  Zoe Dumitrescu Bușilenga – Maica Benedicta, Să nu pierdem verticala”.

Tema conferinței  SFINŢII ÎNCHISORILOR a atras atenția și altor elevi și cadre didactice din școală, prilej cu care centrul de documentare și informare a mai desfășurat o conferință, unde l-a avut ca invitat pe părintele Radu BOLD (profesor la școala noastră).

 

La ei acasă…

Să nu pierdem verticala

 (excursie documentară)

Centrul de Documentare și Informare în parteneriat cu Mănăstirea Putna și-a propus realizarea unor activități comune cu scopul formării şi dezvoltării competenţelor elevilor în domeniul info-documentar (cercetare documentare) și a valorificării informaţiilor în vederea conştientizării ideii de apartenenţă locală și naţională.

Mănăstirea Putna a oferit un cadru potrivit de realizare a acțiunii Analiza idealurilor și a modelelor de viață care sunt propuse tinerei generații, deoarece este locul în care mari personalități ale istoriei, culturii și spiritualității românești au făcut „profesiuni de credință” pe aspecte naționale, culturale, spirituale.

În prezent, mănăstirea oferă posibilitatea unor dezbateri pe această temă,  prin expertiza oferită de existența aici a două centre culturale: Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” și Fundația „Credință și creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”.

Vineri, 11 martie 2014, în cadrul proiectului Școala Altfel (Să ştii mai multe, să fii mai bun), a fost organizată o excursie documentară la mănăstirea Putna. Tema excursiei a fost Să nu pierdem verticala. La mănăstirea Putna tinerii au avut ca ghid și călăuză duhovnicească pe părintele Dosoftei Dijmărescu. Împreună cu sfinția sa, un grup de elevi și cadre didactice au putut vizita: Biserica voievodală, Paraclisul, Turnul Tezaur, Biblioteca, Atelierul de sculptură, Chilia Sf. Daniil Sihastrul. La fiecare obiectiv vizitat, cu mare pricepere, părintele Dosoftei a împletit datele istorice cu iscusite pilde și povestioare duhovnicești. Astfel, elevii din claselor a IX-a (L, M) și a X-a (C, E) prezenți în excursie (însoțiți de cadrele didactice Daniela Grigore, Daniela Dorneanu, Paula Radion, Daniel Maftei, Mattyllena Boicu) au descoperit noi modele de viață și valori morale pe care le pot avea. Dintre modele de viață, enumerăm: Ștefan cel Mare – model de om politic, Mitropolitul Iacov Putneanul, al doilea ctitor al mănăstirii – model de cleric, Mihai Eminescu – model de om de cultură, Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta – model de pedagog.

Îndemnul final al părintelui Dosoftei a fost: „de a nu ne pierde verticala, de a nu ne despărți de Biserică și de dreapta credință!”.

Cuvintele atent meșteșugite atât de părintele Teofan cât și de părintele Dosoftei au sădit în inima tinerilor curajul în lupta cu propriile lor întrebări, probleme, îmbărbătându-i pentru realizarea a tot ceea ce este bun şi frumos. Mulțumim părintelui stareț al Mănăstirii Putna, Arhim. Melchisedec VELNIC, pentru sprijinul acordat.

prof. M. Boicu

putna

The most available way something it was and is necessary to get purchase online. The same history and with levitra online can be told that it not an exception to the rules. Rules it only restriction for actions and restrictions shouldn’t be. Because with them becomes it much more difficult to live.

Leave a Reply

Categorii:

Arhivă